Havening

Wat is havening?

Havening betekent letterlijk: naar een veilig haven brengen. Het is een psycho-sensorische techniek waarmee snel, gemakkelijk en effectief stress gerelateerde problemen kunnen worden opgelost. 

De techniek is ontwikkeld door Dr. Ronald Ruden, een Amerikaanse dotkter en neurowetenschapper. Dr. Ruden kwam in aanraking met EFT (emotional freedom technique) een techniek waarbij negatieve emoties worden losgelaten door te kloppen op zogenaamde punten op het lichaam. Toen hij hiermee in aanraking kwam was hij sceptisch maar ook nieuwsgierig en hij ging het uitproberen bij zijn cliënten. Tot zijn verbazing leverde dat verbluffende resultaten op. Hij was er van overtuigd dat er iets in de hersenen moest gebeuren en ging dit dus onderzoeken. Hij ontdekte hoe traumatische herinneringen worden ge-encodeerd in onze hersenen en welk hersengebied hierbij betrokken is. Deze inzichten worden met havening gebruikt om traumatische gebeurtenissen te de-coderen uit de hersenen.  

Waarvoor is havening geschikt?

Havening is geschikt voor het verwijderen van ongewenste gevoelens, zowel emotioneel als fysiek, die verbonden zijn aan traumatische gebeurtenissen en herinneringen. Het is specifiek erg effectief om te helpen met:

  • Paniekaanvallen
  • PTSD
  • Chronische pijn
  • Phobieën

 

 

Hoe werkt het?

Havening is een psycho-sensorische aanpak. Dat betekent dat er tijdens de sessie gebruik gemaakt wordt van psychologische afleidingstechnieken gecombineerd met een aangenaame aanraking bij de schouders, armen, het gezicht en de handen.

Tijdens een havening sessie haal je een traumatische gebeurtenis terug in je gedachten. Door de emotie van deze gebeurtenis omhoog te halen, activeer je het deel van je hersenen waar dit trauma is opgeslagen. De aanraking zorgt ervoor dat er tegelijk Delta golven worden opgewekt in de hersenen. deze Delta golven zorgen er voor dat er neurotransmitters vrijkomen in de hersenen die de traumatische herinnering loskoppelen van de negatieve emotionele lading.

Op deze wijze kunnen levenslange angsten, phobieën en traumatische herinneringen permanent verwijderd worden.

Bij School of Joy worden havening en hypnose met elkaar geïntegreerd. De therapeut kijkt altijd per client wat de beste behandelmethode is voor de doelstelling. 

 

Arm havening

Van je armen tot net onder je ellebogen. 

Gezicht havening

Alsof je je gezicht aan het wassen bent

Hand havening

Je handpalmen over elkaar heen strijken

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen?