Hypnose

Wat is hypnose?

Hypnose is een volkomen natuurlijke toestand van je geest waarin je open staat voor nieuwe inzichten en veranderingen. Omdat het zo natuurlijk is, ken je hypnose al net zo goed als dat je slaap kent. Voorbeelden van dagelijkse momenten van hypnose zijn; als je aan het dagdromen bent; als je opgaat in een boek of in een film, of bijvoorbeeld wanneer je zo geconcentreerd bezig bent met een taak dat je de tijd lijkt te vergeten.

Hypnose ervaar je dus elke dag. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies wanneer je in hypnose gaat? Om het simpel uit te leggen: in hypnose maak je een verschuiving van je normale bewustzijn naar je onderbewustzijn. Waarbij je geest zich meer openstelt om selectieve suggesties te aanvaarden.

Je geest bestaat uit een normaalbewust zijn en een onderbewustzijn. Het grootste gedeelte van de dag bevind je je in je normale bewustzijn. Dit is het deel van je geest dat kritisch analytisch kan nadenken. Het deel van je geest dat je helpt om allerlei keuze te maken op een dag.

Daarnaast heb je het onderbewustzijn. Dit is het deel van je geest waarin ligt opgeslagen wie je echt bent en wat je voelt. Het is ook het deel van je geest waar je gewoontes liggen opgeslagen. Als je iets vaak doet op dezelfde manier dan wordt het een gewoonte en denk je er niet meer over na. Denk bijvoorbeeld aan het poetsen van je tanden of het schakelen in de auto. Maar ook gedachten die we vaak denken, kunnen automatisch worden. Dit noem je overtuigingen. Overtuigingen kunnen zo sterk zijn, dat je vanuit je normale bewustzijn niet eens meer door hebt dat je ze denkt.

Dit is waar hypnose je kan helpen. Want door in hypnose te gaan, kun je permanente veranderingen teweeg brengen in je onderbewustzijn. Je kunt in onderbewustzijn gaan erachter komen waar bepaalde problematieken in je leven zijn ontstaan. Je gaat eigenlijk opzoek naar de oorzaak van je probleem. Zodra je die gevonden hebt kun je belemmerende overtuigingen omzetten in positieve overtuigingen. Dit zorgt ervoor dat je je anders kunt gaan voelen en anders over jezelf kunt nadenken. Je kan ook gedragsveranderingen bereiken met hypnose omdat gedrag dus ook is vastgelegd in dat onderbewustzijn. Omdat we werken aan de oorzaak is hypnose in de regel een erg effectieve vorm van therapie waar je snel resultaten merkt. 

 

In hypnose gaan is een verschuiving maken van je normale denken naar je gevoelsdenken. 

Misvattingen over hypnose

Hoewel hypnose de laatste jaren steeds meer zijn intrede maakt in de reguliere geneeskunde, zijn er helaas nog vele misvattingen over hypnose. Dit komt met name door films en showhypnose waarin een beeld wordt geschets van hypnose alsof het manipulatie is, of dat het controle is door een ander. Het kan zelfs het idee geven dat hypnose een magische oplossing is waar je op een stoel gaat liggen, je ogen dicht doet en er aan de andere kant beter uitkomt.

Niets is minder waar. Wanneer je kiest voor hypnotherapie kies je er in wezen voor om weer controle en verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Niet de hypnotherapeut maar de cliënt bepaalt uiteindelijk het succes van een sessie. Jij als cliënt hebt namelijk op elk moment tijdens de sessie de keuze om een suggestie wel of niet te volgen. De hypnotherapeut begeleid je naar de oorzaak van het probleem, maar om daar te komen dienen de instructies/suggesties wel goed te worden opgevolgd. De samenwerking is hierbij ontzettend belangrijk.

Om die reden zal er tijdens de eerste sessie een uitgebreid voorgesprek plaatsvinden waarin veel over hypnose zal worden uitgelegd. Ook zullen we het er dan over hebben wat jij als cliënt doet tijdens de sessie. Daarnaast zullen alle misvattingen over hypnose worden doorgenomen en zal er worden uitgelegd hoe showhypnose werkt. Om alvast een klein idee te krijgen hieronder een lijstje met wat hypnose wel en niet is.

 

Wat is hypnose NIET?

  • Zweverig
  • Slaap
  • Gevaarlijk
  • Een magisch toverstokje
  • Controle door een ander

Wat is hypnose WEL?

  • REvidence based
  • RGeconcentreerde aandacht
  • RWeldadig voor lichaam en geest
  • RControle terugnemen over je leven
  • RIets dat je toestaat

Meer weten?

Wil je echt goed begrijpen wat hypnose is? Kijk dan deze video.